Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Korejský deník, 39. vydání, 16. ledna 2021

  Pěkné sobotní dopoledne, vyšel Koky. Kromě výběru událostí tohoto týdne v něm naleznete další díl speciálu Petry Svákové o korejském starověku. Tentokrát se dočtete, jak se v době Korjo dědilo.

 

 

#1) Prezidentský palác: korupční skandál bývalé prezidentky Pak se nikdy nesmí opakovat

Prezidentský palác ve čtvrtek vydal oficiální prohlášení k rozsudku Nejvyššího soudu nad bývalou prezidentkou Pak Kunhje, v němž uvedl, že korupční skandál, kvůli kterému byla Pak uvězněna, se již nesmí nikdy opakovat. Bývalá prezidentka Pak byla v roce 2017 odvolána z funkce a nyní odsouzena k 20 letům odnětí svobody za korupci. Podle mluvčího prezidentského paláce je rozsudek Nejvyššího soudu známkou pokroku korejské demokracie. Zároveň však odmítl komentovat probíhající politickou diskusi o tom, zda by měla Pak obdržet milost spolu se svým předchůdcem, I Mjongbakem, který si rovněž odpykává sedmnáctileté vězení za korupci. Tato debata vypukla okamžitě poté, co poslanec I Nagjon, předseda vládnoucí Demokratické strany uvedl, že požádá prezidenta, aby oběma bývalým prezidentům udělil milost.

Zdroj: Jonhap

 

 

#2) Solidární odvody ze zisku ve prospěch podniků, zasažených protikoronavirovými opatřeními?

Ekonomické dopady vládních  opatření proti koronavirové epidemii významně rozevřely pomyslné sociální nůžky. Největší ztráty utrpěla především střední třída. Naproti tomu řada bohatých firem ještě více zbohatla, mnohé pohádkově. Zřejmě proto navrhl šéf vládní Demokratické strany I Nagjon v pondělí Národnímu shromáždění, aby byl vytvořen systém solidárního přerozdělení zisku. Extrémní nadbytek jedněch by pomohl těm, kdo přišli o obživu. Návrh podložil argumentem, že ti, kdo museli svou činnost omezit, nebo provozy úplně zavřít, tak museli učinit ve jménu zachování zdraví všech, nikoli z důvodu vlastní neschopnosti. 

Podle demokratů bude přerozdělení samozřejmě dobrovolné a podpoří jej daňové úlevy, či jiná podpůrná opatření. Opozice návrh považuje za ohrožení kapitalistického systému a striktně jej odmítá. 

 

Zdroj: Korea Times 

 

 

#3) Drobní podnikatelé a živnostníci žalují vládu

 358 majitelů kaváren podalo ve čtvrtek žalobu na vládu. Požadují náhradu škod, které jim způsobila nařízená  opatření. V průměru žádají každý pět milionů wonů (v přepočtu cca sto tisíc korun). Obdobnou žalobu podali také majitelé fitness center, někteří z nich dokonce navzdory úřady nařízenému zákazu otevřeli. 

Malí a střední podnikatelé protestují proti vládním nařízením stále častěji, připadají jim totiž nespravedlivá. Kavárny například nemohou prodávat občerstvení, restaurace ale ano, byť pouze do 21. hodiny. 

 

Zdroj: Jonhap 

 

 

#4) Korea v českých médiích tento týden

Tisk informuje především o sedmém sjezdu Korejské strany práce. Severokorejský vůdce Kim na něm přiznal, že se nepodařilo splnit pětiletý plán. Přesto byl  zvolen generálním tajemníkem strany. Jde o nově zřízenou funkci. Naopak Kim Čongunova vlivná sestra Jodžong chybí  v novém politbyru a z oficiálních fotografií se soudí, že je pravděpodobně odsunuta do pozadí. 

Severní Korea se podle Kim Čongunova projevu nevzdá svého zbrojního programu. Na vojenské přehlídce, uspořádané na počest ukončení pětidenního sjezdu, předvedla armáda “nejmocnější zbraň světa”, novou balistickou raketu vypouštěnou z ponorek. 

Sjezd i doprovodné programy se konaly bez roušek. 

Zdroj: idnes, ČTK, Novinky.cz

 

 

#5) Rodiče zesnulé šestnáctiměsíční Čongin před soudem 

Včera byl zahájen soudní proces s adoptivními rodiči Čongin, která zemřela loni ve věku šestnáct měsíců. Na základě posudků několika soudních znalců překvalifikovala prokuratura  žalobu z původního týrání na trestný čin vraždy. Četná zranění vnitřních orgánů Čongin poukazují na skutečnost, že po hrudníku dítěte bylo opakovaně šlapáno, zranění proto nemohla být způsobena pouhým pádem z výšky, jak tvrdili adoptivní rodiče. Za trestný čin úmyslné vraždy jim teď hrozí nepodmíněný trest v rozmezí 10 - 16 let. Adoptivní rodiče od počátku veškerá obvinění odmítají. Případ je sledován širokou veřejností, která volá po co možná nejpřísnějším potrestání. Soud bude pokračovat 17. ledna za účasti mnoha svědků, očekává se tvrdý soudní spor, v němž se bude projednávat příčina a okolnosti smrti malé Čongin.

 

Zdroj: KBS

 

#6) Sungni obviněn ze zastrašování 

Loni v lednu obvinil oblastní soud v Soulu bývalého člena skupiny BigBang Sungniho (v anglickém přepisu Seungri) z osmi trestných činů, které zpěvák spáchal v době svého působení v nočním klubu Burning Sun, jehož byl spolumajitelem. Za organizaci prostituce, užívání omamných látek, hazard, zpronevěru a další trestné činy byl minulý měsíc odsouzen ke dvaceti měsícům vězení s podmíněným odkladem na tři roky. V březnu loňského roku nastoupil Sungni vojenskou službu a jeho případ převzal vojenský soud. K původním bodům obžaloby přibylo ještě obvinění ze zastrašování. Sungni se totiž v roce 2015 v nejmenovaném soulském baru pohádal se zákazníkem. Požádal svého obchodního partnera, aby na něj poslal nájemný gang “domluvit” mu. Jednatřicetiletý bývalý zpěvák a podnikatel obvinění popřel.

Zdroj: Jonhap

 

#7) Speciál

Jak se žilo ve středověké Koreji – díl čtvrtý, dědictví 

Petra Sváková

V minulém díle jsme se zaměřili na jeden z velkých zločinů, který mohl vést nejen k rozvodu, ale také k těžkému trestu. Tím byla vražda manžela. Ze šesti záznamů z kronik, které jsme si ukázali, bylo jasné, že manželky vraždily z lásky k jinému muži. Přestože tento zločin měl být potrestán smrtí, v praxi byly ženy trestány spíše vyhnanstvím nebo znevolněním. Dnes se dozvíme o jiném aspektu týkajícím se žen – o dědictví a právech na něj. 

Abychom dobře pochopili systém dědictví období Korjo, musíme si nejprve vysvětlit, co to byl hodžok. Hodžok, neboli rodinný registr, sloužil k zápisu členů rodiny. V takovém registru však nebyla zapsána pouze jedna momentálně žijící generace. Naopak,  zapisovaly se do něj celé generace rodu. Ještě dnes jsou Korejci na tradici svých registrů pyšní a rádi se jimi chlubí. Způsob zápisu do registrů v období Korjo byl velmi rozdílný od toho, jenž se prováděl v následujícím, konfucianismem velmi ovlivněném období. Čím byl tedy tak odlišný? Byli sem totiž zapisováni jak synové, tak i dcery, navíc v pořadí podle jejich narození. To hrálo velmi důležitou roli, neboť se díky tomu ženy účastnily a měly na starost rodinné obřady předků a hlavně měly stejné právo na dědictví jako jejich bratři. Takový systém byl poměrně demokratický, bohužel v následujícím období byla tato práva ženám odebrána. 

Dědictví se samozřejmě týkalo majetku, ve velkém množství soukromě vlastněných sluhů a pozemků. Pojďme se podívat na případ, který v první polovině 13. století vyřešil guvernér provincie Kjongsang Son Pjon:

 

„[Jednoho dne] na sebe  podali žalobu starší sestra a mladší bratr. Bratr řekl: ‚Majetek se původně rozděluje mezi všechny [stejně], jak je tedy možné, že sestra získala celý majetek po rodičích a bratr nemá nic?‘ Na to sestra řekla: ‚Když otec umíral, svěřil všechen majetek mně. Tobě zanechal černý šat, klobouk, jeden pár slaměných bot a papír. Máme i dokumenty [se závětí], jak bychom je mohli obejít?‘ Žalobu na sebe podali už před několika lety, stále však nic nebylo vyřešeno. Son Pjon si k sobě sourozence povolal a pravil: ‚Kde byla matka, když otec umíral?‘ Sourozenci odpověděli: ‚Matka zemřela první.‘ ‚Kolik vám tehdy bylo let?‘ ‚Setra už byla vdaná a bratrovi bylo sedm nebo osm let.‘ Son Pjon [problém] pochopil a pravil: ‚Rodiče milují všechny děti stejně. Jak by [váš otec] mohl být štědrý k dceři a lakomý k malému dítěti bez matky? Když se na to zpětně podívám, bratr se mohl obrátit jen na svou sestru. Pokud by [otec] majetek rozdělil mezi oba sourozence rovným dílem, obával se, že by sestra svého bratra neměla tak ráda. Myslel si, že až dítě vyroste, na papír napíše žádost, obleče si černý šat, obuje slaměné boty a půjde svou věc nahlásit na úřad, kde bude někdo schopný [majetek správně] rozdělit. To je důvod, [proč bratrovi] zanechal jen čtyři věci. Když to sourozenci slyšeli, byli dojatí, vše pochopili a dívaje se na sebe, se rozplakali. Nakonec jim Son Pjon rozdělil majetek přesně na polovinu.“ Tento případ je jeden z nejznámějších, který se týká rovnoměrného dědictví mezi sourozenci, a dokazuje nám, jak tehdy tento systém fungoval.

 

Autor: Eva Zverinova | neděle 17.1.2021 19:58 | karma článku: 9,76 | přečteno: 245x
  • Další články autora

Eva Zverinova

K-pop a marihuana

Čtenáře zaujal tento článek, publikovaný na facebookových stránkách Korejského deníku. Jde o volný překlad textu z Korea Times

20.6.2021 v 8:38 | Karma: 5,92 | Přečteno: 266x | Diskuse| Kultura

Eva Zverinova

Korejský deník, 60. vydání, 19. června 2021

Je sobota, vychází Koky, ty ́denni ́ prˇehled zpra ́v o Koreji. V dnešním vydání se mimo jiné dočtete, co hýbá korejskou společností, jak dopadl prezident Mun v Evropě, a jak Severní Korea překvapila OSN.

19.6.2021 v 11:15 | Karma: 7,53 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 6. června 2021

Tento týden se na Jihu Koreje zvedla vlna soucitu s poddůstojnicí, která spáchala sebevraždu, protože ji sexuálně obtěžoval nadřízený. Podala stížnost, tu ale odmítli odpovědní lidé řešit, odkládali a bagatelizovali ji.

6.6.2021 v 19:36 | Karma: 5,38 | Přečteno: 294x | Diskuse| Ostatní

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 29.5.2021

V minulém týdnu navštívila ČR delegace poslanců korejského Národního shromáždění, vedená jejím předsedou Pak Pjongsokem. Na Jihu se masivně očkuje, Sever urychleně sází rýži, bude pršet.

31.5.2021 v 21:51 | Karma: 6,53 | Přečteno: 179x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 24. dubna 2021

Výběr zpráv z korejského tisku za uplynulý týden. Ve Speciálu vyšel první díl rozhovoru s britskou skladatelkou Lindsey Miller, která dva roky žila na Severu. Mimo jiné učila Severokorejky jógu. Vypráví o lidech, ne o systému.

26.4.2021 v 11:14 | Karma: 8,39 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb zápolí v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:13

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Korejský deník od Praha ilbo česky mapuje dění v Koreji. Ve skutečnosti je to týdeník a na jeho vzniku se mimo jiné podílejí špičky oboru Miriam Löwensteinová (koreanistka) a Veronika Cattan Koubková (soudní tlumočnice korejštiny). 

Praha ilbo je specializované bilingvální periodikum, jehož hlavním posláním je informovat o dění v Koreji nezávisle, co možná nejobjektivněji a zpřístupnit laické veřejnosti výsledky vědecké práce českých koreanistů. 

Korejské Praha ilbo je deník pro korejskou komunitu, žijící v ČR, vychází od pondělí do pátku a píší jej tři Korejky. 

http://facebook.com/prahailboceskyokoreji

 

 

 

Seznam rubrik