Korejský deník, 49. vydání, 27. březen 2021

27. 03. 2021 9:30:00
Hezké dopoledne, Jižní Koreu navštívil ruský ministr zahraničí Lavrov, tamní parlament schválil pomoc drobným podnikatelům a BTS líčili svou cestu ke slávě. Sever vypálil rakety a začal stavět byty. Covid19: Sever 0, Jih 400+.

#1) Chřipečka

Tento týden se počet pozitivně testovaných na koronavirus pohyboval mírně nad čtyřmi stovkami denně. Úřady zvažují zpřísnění stávajících protiepidemických opatření, obávají se nadcházejících voleb starostů hlavního města Soulu a přístavního Pusanu, které se mají uskutečnit 7. dubna.

Země masivně očkuje, a jelikož se nepotvrdila souvislost mezi vznikem krevních sraženin a vakcínou firmy AstraZeneca, bude obnovena její dočasně pozastavená aplikace. Od úterka je podávána seniorům nad 65 let. AstraZenecu si Korea vyrábí licenčně sama.

Prezident Mun Čein s první dámou, premiér Čong Segjun a ministr zdravotnictví se rozhodli posílit důvěru v tuto vakcínu a nechali se jí před objektivy kamer naočkovat. Úterní videozáznam, na němž sestra aplikuje vakcínu prezidentu Munovi, však na sociálních sítích způsobil doslova poprask. Z pohybů rukou zdravotnice kdosi usoudil, že vyměnila stříkačky a prezidentovi aplikovala vakcínu firmy Pfizer. Očkovací centrum se proti nařčením brání tím, že nemá mrazicí boxy, v nichž by mohlo látku, vyžadující velmi nízké teploty, uskladnit.

První dávky vakcíny Pfizer do Koreje dorazily ve středu a jsou určeny seniorům nad 75 let.

Očkování bylo spuštěno 26. února, je zdarma, vakcína byla zatím podána 733 tisícům lidí.

Cílem je, aby země do listopadu získala kolektivní imunitu.

Zdroj: Jonhap, Korea Times, KBS

#2 Lavrov v Koreji

Poprvé od roku 2009 navštívil Jižní Koreu tento týden ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Jednal se svým korejským protějškem Čong Uijongem. V průběhu návštěvy vypustila Severní Korea dvě neidentifikované střely do Východního moře. Ministr Lavrov na to reagoval výzvou k udržení míru na Korejském poloostrově a varoval před „všemi druhy vojenských aktivit“.

Rusku se zjevně nelíbí snaha USA upevnit tzv Quad fórum, čtyřstranné rozhovory o bezpečnosti s Austrálií, Japonskem a Indií. Napětí mezi Čínou a Spojenými státy je zřejmé a vede ke sblížení Číny a Ruska. Rusko a Jižní Korea se dohodly na vzájemné komunikaci a spolupráci v procesu zachování míru na Korejském poloostrově. Ministr Čong Rusko požádal, aby v této otázce sehrálo konstruktivní roli.

Zdroj: Jonhap, KBS, Korea Herald

#3) Z parlamentních škamen

Národní shromáždění mělo tento týden na programu mimo jiné tzv. “velkou pětku” protikorupčních zákonů. Schválilo pouze tři. Nejsledovanější zákon o služebním tajemství, který má řešit mlčenlivost státních úředníků, nebyl ani projednán, přestože je v této době obzvlášť aktuální. Stále totiž přibývá obviněných v tzv. kauze LH. Zaměstnanci státní agentury Land and Housing (Půda a bydlení), kteří byli v rámci svého pracovního poměru informováni o tom, jak hodlá vláda nakládat s pozemky, s pomocí svých rodinných příslušníků, či známých skoupili za zlomek tržní ceny půdu, která ležela ladem a byla později územním plánem určena pro výstavbu. Vyšetřování je v plném proudu a zaznívají požadavky, aby byli v této souvislosti prověřeni i členové Národního shromáždění.

Dále byl schválen mimořádný rozpočet ve výši takřka 15 bilionů wonů (cca 13,2 miliardy dolarů) určený především na podporu drobných podnikatelů, jejichž činnost byla zasažena pandemií. Jde v pořadí již o čtvrté kolo pomoci schválené od začátku pandemie v loňském roce. Téměř 10 bilionů wonů z tohoto mimořádného balíčku bude financováno vydáním státních dluhopisů, zbývající částka bude doplněna ze státního rozpočtu. Velká část rozpočtu, 7,3 bilionu, je určena pro malé podniky a osoby samostatně výdělečně činné, které utrpěly poklesem tržeb v důsledku nařízení týkajících se sociálního distancování, včetně odvětví cestovního ruchu a kultury. Až 5 milionů wonů bude poskytnuto každému maloobchodníkovi vystavenému ekonomickým důsledkům pandemie, přibližně 1,15 milionu malých obchodníků bude na tři měsíce osvobozeno od úhrady elektřiny až do výše 50 procent. Dalších 4,2 bilionů wonů je určeno na pokrytí nákladů celostátního očkovacího programu, včetně nákupu vakcín. Zbývající částka z rozpočtu bude věnována na podporu pracovníků na dohodu, pracovníků na volné noze či zaměstnanců k překonání ztráty zaměstnání v důsledku pandemie.

Zdroj: KBS, Jonhap, Hangjore

#4) Dům bývalé prezidentky jde do dražby

Státní prokuratura zkonfiskovala dům bývalé prezidentky Pak Kunhje, která si nyní odpykává 22 let odnětí svobody za korupci. Soud prezidentce zároveň uložil pokutu ve výši 21,5 miliard wonů. Měla ji zaplatit do 22. února, to se však nestalo.

Dům bude prodán ve veřejné dražbě a stržené prostředky budou použity na úhradu části pokuty. Veškerý majetek bývalé prezidentky byl zmrazen již v roce 2018, kdy byla odsouzena. Její právníci se proti rozsudku odvolávali až k nejvyššímu soudu, který jej však začátkem letošního roku potvrdil.

Ti, kdo nezaplatí pokuty včas, mohou být v Koreji posláni až na tři roky do vězení s pracovní povinností.

Zdroj: Jonhap

#5) BTS potili krev ...

Členové seskupení BTS promluvili v poslední epizodě populární korejské televizní show o krvi, potu a slzách, které vložili do své hvězdné kariéry, a zmínili se také o tom, jaký je to pocit stát se ikonou současné hudební scény. BTS se objevili v 99. epizodě talk show You Quiz on the Block, kterou pořádají známí komici Ju Česok a Čo Sehu, nazvanou příhodně Blood, Sweat & Tears. Téměř dvouhodinová show, natočená v tradičním prostředí Korejského muzea nábytku, byla plná dojemných momentů zachycujících dramatickou cestu skupiny od jejího počátku v malé agentuře, přes mnohé vzestupy a pády při jejich společném bydlení, stesku po rodině, únavném kolotoči školních povinností a zkoušení ve studiu a nedostatku spánku. Čimin, který se ke skupině připojil jako poslední, dokonce přiznal, že spal jen dvě hodiny denně, aby svůj pozdní příchod do skupiny nahradil. Kapela sklízí jeden úspěch za druhým, stala se prvním korejským interpretem na první příčce hitparády Billboard Hot 100 a první korejskou skupinou nominovanou na cenu Grammy, přesto však zmínila i své obavy a tíživý pocit odpovědnosti, který přišel zároveň se závratným úspěchem. Na otázku, zda bylo skupině líto, že cenu Grammy nevyhrála, členové shodně odpověděli, že se to podle nich stane hnací silou k dalšímu zlepšování jejich práce.

Zdroj: Jonhap

#6) Mění se počasí, třešně kvetou dřív

Třešně letos v Soulu rozkvétají dříve, než v jiných letech. Státní meteorologická agentura uvedla, že stromy začaly rozkvétat o tři dny dříve než loni a vůbec nejdříve v historii pozorování, která Korea provádí od roku 1922. Kritériem pro stanovení data rozkvětu jsou nejméně tři rozvitá poupata na příslušném stromu.

Na ostrově Čedžu stromy kvetou již od minulé středy.

Zdroj: KBS

#7) Sever odpálil dvě rakety, pravděpodobně balistické

Ve čtvrtek v ranních hodinách odpálila Severní Korea do východního moře dvě střely. Střely byly vypáleny ze severovýchodního města Hamdžu v provincii Jižní Hamgjong a podle armádních zdrojů letěly přibližně 450 kilometrů v nadmořské výšce 60 km.

Jihokorejské a americké zpravodajské služby podrobně analyzují jejich dráhu a zkoumají možnost, zda se mohlo jednat o balistické střely krátkého doletu. Naposledy odpálila Severní Korea balistickou raketu v březnu loňského roku.

Pozorovatelé se domnívají, že tentokrát jde o demonstrativní pokus režimu vymezit se vůči administrativě prezidenta Bidena, která v současnosti pracuje na nové zahraniční politice pro Asii, jejíž nedílnou součástí má být denuklearizace Severu..

Zdroj: Jonhap, KBS, Korea Herald

#8) V USA začíná soud se Severokorejcem, který pral peníze

Po téměř dvou letech soudních jednání byl do USA vydán pětapadesátiletý Mun Čcholmjon, státní příslušník Korejské lidově demokratické republiky. Mun bude souzen za praní peněz. Jde vůbec o první případ, kdy KLDR vydala svého občana Spojeným státům a druhý případ v historii, kdy je USA vydán příslušník tamní zpravodajské služby. Mun v rozporu se sankcemi, které USA uvalilo na KLDR, pašoval na Sever luxusní značkové zboží a tržby pak filtroval přes americký finanční systém.Zdroj: Ministerstvo spravedlnosti USA

#9) Padesát tisíc nových bytů v Pchjongjangu.

Severokorejský vůdce Kim Čongun se zúčastnil slavnostního ceremoniálu, konaného u příležitosti zahájení stavby deseti tisíc nových bytů v Pchjongjangu, které mají dostavěny a předány do užívání již za rok. Jde o první fázi výstavby padesáti tisíc bytových jednotek, pro jejichž výstavbu platí shodný harmonogram. Co rok, to deset tisíc bytů.



Autor: Eva Zverinova | sobota 27.3.2021 9:30 | karma článku: 7.09 | přečteno: 150x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Média

Jaroslav Herda

Psala o strachu voličů Zemana ve svém blogu jinak, než jak napsaly Parlamentní listy.

Pedagožka, spisovatelka, blogerka a mluvčí Společnosti učitelů českého jazyka paní Veronika Valíková Šubová oslovila kováře - redakci Parlamentních listů.

28.3.2024 v 7:22 | Karma článku: 16.43 | Přečteno: 602 |

Martin Faltýn

Trochu se nám ty (dez)informace rozmáchly

Zažil jsem poměrně drzý článek, navážející se do jistých aktivit. Cožpak, to navážení by bylo v pořádku. Horší bylo, že autor neochvějně odkazoval na důkazní fakta. Což byla ovšem speciálně z jeho strany dezinformace, jako hrom!

18.3.2024 v 9:09 | Karma článku: 28.03 | Přečteno: 3853 | Diskuse

Jan Pavelec

ČT je hlásnou troubou pětikoalice

Je to zjevné ze způsobu vedení TV debat, z otázek, kterou jsou kladeny, z odpovědí, které jsou souhlasně rozvíjeny nebo naopak nesouhlasně ostrakizovány, a hlavně z témat, která jsou nastolována nebo naopak zcela ignorována.

9.3.2024 v 9:35 | Karma článku: 20.98 | Přečteno: 369 |

Jaroslav Herda

Do politiky často vstupují pohádky, někdy i drogy.

Když děti politiků experimentují s drogami, mohou nastat nečekané situace, však v tomto případě, v samém závěru příběhu, je droga jako příčina nedorozumění nakonec vyloučena. I nedorozumění.

4.3.2024 v 23:45 | Karma článku: 7.56 | Přečteno: 226 | Diskuse

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma článku: 30.53 | Přečteno: 796 | Diskuse
Počet článků 30 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 307

Korejský deník od Praha ilbo česky mapuje dění v Koreji. Ve skutečnosti je to týdeník a na jeho vzniku se mimo jiné podílejí špičky oboru Miriam Löwensteinová (koreanistka) a Veronika Cattan Koubková (soudní tlumočnice korejštiny). 

Praha ilbo je specializované bilingvální periodikum, jehož hlavním posláním je informovat o dění v Koreji nezávisle, co možná nejobjektivněji a zpřístupnit laické veřejnosti výsledky vědecké práce českých koreanistů. 

Korejské Praha ilbo je deník pro korejskou komunitu, žijící v ČR, vychází od pondělí do pátku a píší jej tři Korejky. 

http://facebook.com/prahailboceskyokoreji

 

 

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...