Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Korejský deník, sobota 17. dubna 2021

Jižní Korea má nového premiéra. Mimo jiné bude pověřen řešením otázky vypouštění vody z Fukušimy a problémy, které způsobí pozastavení dvou vakcín proti koronaviru. Bude se vyrábět Sputnik. Sever: o volbách na Jihu a Japonsku. 

Vlna epidemie počtvrté? 

Denní přírůstek nakažených ve středu překonal sedm set případů, což je nejvíce za poslední tři měsíce. Přestože v následujících dnech klesl pod sedm set, panují obavy ze čtvrté vlny epidemie. Země ve středu hlásila 731 nových případů, ve čtvrtek 698 a v pátek 673. Celkový počet nakažených se od počátku epidemie vyšplhal na 111 419 případů. Počet těžce nemocných pacientů nebo pacientů v kritickém stavu dosáhl sta osob, zemřelo 1782 lidí. Korejské úřady zvažují zpřísnění protiepidemických opatření. Ministerstvo zdravotnictví se hodlá zaměřit zejména na zvýšení preventivního testování s cílem odhalit nakažené již v rané fázi onemocnění a zvažuje povinné samotestování ve školách, na univerzitách a v kostelích.

Zdroj: Jonhap 

 

Očkování: stahuje se AstraZeneca a Johnson&Johnson

Očkování proti koronaviru bylo spuštěno 26. února, denně je vakcína podána přibližně 45 tisícům lidí, celkem ji dostalo již 1 285 909 osob, tj. 2,47 % populace. Nežádoucí účinky se projevily v méně než 1 % případů. Po podání vakcíny zemřelo 51 lidí, souvislost těchto úmrtí s očkováním však nebyla prokázána. Přesto byla distribuce vakcíny AstraZeneca pozastavena a objevují se i obavy z vakcíny Johnson&Johnson, protože zdravotní úřady USA doporučily, aby se touto látkou přestalo očkovat. Korea počítala se šesti miliony dávek, jejichž nákup je v této chvíli pozastaven. 

Již v průběhu tohoto měsíce by mělo konsorcium korejských firem Huons Global, Humedix, Boran Pharma a singapurské Prestige BioPharmazačít v Jonginu jižně od Soulu vyrábět vakcínu Sputnik V. Jedná se o historicky první technologický přesun mezi korejským koncernem a RFDI (Russian Direct Investment Fund)

Zdroj: Jonhap

 

Summit prezidentů Jižní Koreje a USA

Koncem května se poprvé od nástupu Bidenovy vlády uskuteční v Bílém domě setkání nejvyšších představitelů USA a Jižní Koreje. Uvedl to prezidentský palác Čchongwade. Prohlášení Bílého domu zatím hovoří pouze o finalizaci konkrétního data. 

Otázku, zda bude na program jednání zařazena také denuklearizace Severu, ponechal Bílý dům bez komentáře. Oznámil však, že ji prezident otevře na pátečním summitu s japonským premiérem Jošihidem Sugou, který je nyní na návštěvě USA. 

Zdroj: KBS 

 

Premiér odstoupil, ať žije premiér

Již několik dnů média spekulovala o možné rezignaci premiéra Jižní Koreje Čong Segjuna. V pátek byly tyto zprávy potvrzeny a prezident Mun Čein na jeho místo jmenoval bývalého ministra spravedlnosti Kim Bugjoma. Bývalý předseda vlády bude pravděpodobně kandidovat na prezidenta, jehož má Jižní Korea volit příští rok. Prezident vymění také dalších pět ministrů a některé klíčové činitele prezidentského paláce Čchongwade. Tyto kroky jsou vnímány jako snaha o stabilizaci situace poté, co vládní demokraté prohráli doplňující volby starostů Soulu a Pusanu. 

Zdroj: Jonhap 

 

Jižní Korea zvažuje podání stížnosti proti Japonsku u mezinárodního soudu 

Rozhodnutí Japonska vypouštět množství kontaminované vody z poškozené jaderné elektrárny Fukušima do Tichého oceánu vzbudilo vlnu nevole na Jihu i Severu Korejského poloostrova. Jižní Korea v této souvislosti zvažuje podání stížnosti u mezinárodního soudu pro mořské právo. Prezident Mun Čein vyzval vládu, aby tento krok proaktivně zvážila. Nově jmenovanému velvyslanci Japonska v Korejské republice pak sdělil, že mezi obyvateli panují v této věci velké obavy, protože země leží blízko sebe a sdílejí moře. 

Zdroj: Jonhap, Korea Times, Čoson ilbo 

Co si Jih nemůže dovolit, aneb Sever se vyjadřuje

k volbám: Ozvěna sjednocení (Tchongil meari, propagandistické rozhlasové vysílání) ostře kritizovala průběh nedávných doplňujících voleb starostů Soulu a Pusanu, které hodnotí jako příklad zaostalé politiky. Volby byly podle vysílání řáděním bláznů, šílených po moci. Vzájemné pomluvy kandidátů hodnotí jako “odpad” a “těžkou demenci”.

k rozhodnutí Japonska vypustit do moře radioaktivní vodu z Fukušimy: podle KCNA představuje vážnou hrozbu pro zdraví a bezpečnost lidstva a dokazuje, jak nestoudná a gangsterská japonská povaha je. Rozhodnutí je neodpustitelné a musí být okamžitě zrušeno. 

k novým japonským učebnicím, v nichž jsou na mapě země zakresleny ostrůvky Tok (Tokto) jako součást Japonska: Tento krok označila státní média za nestoudné zkreslení historie, které nelze tolerovat. 

Zdroj: Korea Times, Jonhap

 

Bytový komplex nebude dostávat balíky

Unie doručovatelů přestala poskytovat službu doručení do domu v bytovém komplexu pěti tisíc domácností, který se nachází v obvodu Kangdong v jihovýchodním Soulu. Jeho obyvatelé si nově musejí své zásilky vyzvedávat u vjezdu do areálu. Schválili si totiž, že od prvního dubna nesmějí doručovatelé jezdit po tamních nadzemních komunikacích auty. Mají zaparkovat u vchodu do domu, nebo v podzemních garážích a zásilky roznášet ručně, či na vozících. To je fyzicky mimořádně náročné. Dopis, v němž Unie proti tomuto rozhodnutí protestovala a žádala obyvatele komplexu o nové projednání celé záležitosti, zůstal bez odpovědi. 

Podle rezidentů nejsou komunikace uvnitř areálu určeny k provozu automobilů a zákaz vjezdu byl vydán kvůli obavám z možných nehod. Doručovatelé podle nich navíc jezdí příliš rychle.

Zdroj: Korea Times 

 

Za utýrání dítěte žádá prokurátor pro pěstounku trest smrti

Prokuratura ve středu navrhla  udělení trestu smrti pro matku, která byla obžalována v medializovaném případu utýrání adoptované šestnáctiměsíční holčičky. Pro jejího manžela prokuratura navrhuje trest odnětí svobody ve výši sedmi a půl roku. Manželský pár byl v prosinci loňského roku obviněn z týrání dítěte, což bylo v případě matky později překvalifikováno na vraždu. Batole, které pár adoptoval v únoru loňského roku, v říjnu podlehlo vážným poraněním břicha a vnitřnímu krvácení. Případ vyvolal mediální zájem a obrovské rozhořčení veřejnosti, která požaduje co možná nejpřísnější potrestání. Prokuratura uvedla, že adoptivní matka nejevila žádný zájem o zdraví dítěte a ani poté, kdy došlo ke zhoršení jeho zdravotního stavu v důsledku dlouhodobého týrání, mu neposkytla potřebnou zdravotní péči. Týrání nakonec vedlo ke smrti dítěte, což obžaloba klasifikovala jako úmyslnou vraždu. Matka nad svým činem neprojevila lítost a veškerá obvinění popírá. Její manžel, který o týrání věděl, avšak nepodnikl žádné kroky, byl obžalován z týrání a neposkytnutí pomoci. Proces bude pokračovat 14. května, kdy by měl padnout rozsudek.

Zdroj: Jonhap

 

Jak (ne)propagovat jogurtový drink

Ministerstvo pro bezpečnost potravin a léčiv obvinilo výrobce slavného jogurtového nápoje Bulgaris z porušení zákona o označování a propagaci potravin. Představitelé výrobce (Namyang diary products) totiž na sympoziu o potravinách s protikoronavirovými účinky tvrdili, že je ikonická mléčná lahůdka účinná v boji proti covid-19. Svá tvrzení, že kyselé mléko Bulgaris může zabít 99,999 % viru chřipky a 77,8 % koronaviru, přitom nepodepřeli ani výsledky klinických studií, ani pokusy na zvířatech. Bezprostředně poté, co bylo prohlášení zveřejněno, vzrostla cena akcií firmy nejprve o 8,7 %, následně o 28,6 %. Tento skok neunikl kontrolním orgánům  burzy, které vzápětí zahájily hloubkovou sondu a informovaly službu finančního dohledu o možných nekalých praktikách. 

Zdroj: Čungang ilbo

 

Šest let za marihuanu

Na základě obvinění z porušení zákona o omamných látkách odsoudil Městský soud v Soulu devětadvacetiletého muže k šesti letům odnětí svobody za prodej marihuany. Odsouzený ji  pořídil na tzv. dark webu, což je oblast internetu, přístupná  pouze prostřednictvím speciálních  vyhledávačů. Zásilky mu dealeři doručili do mezinárodní bezobslužné schránky v lahvích od šamponu. Podle policie měl u sebe při zadržení muž přes kilogram drogy, souzen však byl za šest set gramů, které pořídil ve třech dodávkách v průběhu roku 2019.  

Zdroj: Jonhap 

 

Autor: Eva Zverinova | sobota 17.4.2021 11:53 | karma článku: 6,16 | přečteno: 181x
  • Další články autora

Eva Zverinova

K-pop a marihuana

Čtenáře zaujal tento článek, publikovaný na facebookových stránkách Korejského deníku. Jde o volný překlad textu z Korea Times

20.6.2021 v 8:38 | Karma: 5,92 | Přečteno: 266x | Diskuse| Kultura

Eva Zverinova

Korejský deník, 60. vydání, 19. června 2021

Je sobota, vychází Koky, ty ́denni ́ prˇehled zpra ́v o Koreji. V dnešním vydání se mimo jiné dočtete, co hýbá korejskou společností, jak dopadl prezident Mun v Evropě, a jak Severní Korea překvapila OSN.

19.6.2021 v 11:15 | Karma: 7,53 | Přečteno: 318x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 6. června 2021

Tento týden se na Jihu Koreje zvedla vlna soucitu s poddůstojnicí, která spáchala sebevraždu, protože ji sexuálně obtěžoval nadřízený. Podala stížnost, tu ale odmítli odpovědní lidé řešit, odkládali a bagatelizovali ji.

6.6.2021 v 19:36 | Karma: 5,38 | Přečteno: 294x | Diskuse| Ostatní

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 29.5.2021

V minulém týdnu navštívila ČR delegace poslanců korejského Národního shromáždění, vedená jejím předsedou Pak Pjongsokem. Na Jihu se masivně očkuje, Sever urychleně sází rýži, bude pršet.

31.5.2021 v 21:51 | Karma: 6,53 | Přečteno: 179x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 24. dubna 2021

Výběr zpráv z korejského tisku za uplynulý týden. Ve Speciálu vyšel první díl rozhovoru s britskou skladatelkou Lindsey Miller, která dva roky žila na Severu. Mimo jiné učila Severokorejky jógu. Vypráví o lidech, ne o systému.

26.4.2021 v 11:14 | Karma: 8,39 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Korejský deník od Praha ilbo česky mapuje dění v Koreji. Ve skutečnosti je to týdeník a na jeho vzniku se mimo jiné podílejí špičky oboru Miriam Löwensteinová (koreanistka) a Veronika Cattan Koubková (soudní tlumočnice korejštiny). 

Praha ilbo je specializované bilingvální periodikum, jehož hlavním posláním je informovat o dění v Koreji nezávisle, co možná nejobjektivněji a zpřístupnit laické veřejnosti výsledky vědecké práce českých koreanistů. 

Korejské Praha ilbo je deník pro korejskou komunitu, žijící v ČR, vychází od pondělí do pátku a píší jej tři Korejky. 

http://facebook.com/prahailboceskyokoreji

 

 

 

Seznam rubrik