Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Korejský deník, sobota 29.5.2021

V minulém týdnu navštívila ČR delegace poslanců korejského Národního shromáždění, vedená jejím předsedou Pak Pjongsokem. Na Jihu se masivně očkuje, Sever urychleně sází rýži, bude pršet. 

Slavnostní večeře poslanců a senátorů  

Na pozvání předsedy Senátu PČR M. Vystrčila navštívil Českou republiku předseda Národního shromáždění Korejské republiky  Pak Pjongsok. Ve čtvrtek se ve Valdštejnském paláci konala slavnostní společná večeře. Den poté uspořádal Senát u příležitosti návštěvy tiskovou konferenci, které se zúčastnila i naše redakce. Výsledky jednání vám zprostředkujeme očima hladového tlumočníka. 

 

V překrásném renesančním sále jsou prostřené kulaté stoly. Sklenice jsou naplněné vodou a vínem. Přichází delegace, senátoři usedají na místa, označená jmenovkami. Po slavnostních proslovech přinášejí téměř neviditelné ruce obsluhy předkrm. Paštika a křupavé miniaturní pečivo.

Historie diplomatických vztahů mezi Českou republikou a Koreou začala v roce 1990. Za jednatřicet let spolupráce jsme se lépe poznali a uskutečnili řadu společných projektů. Korea se stala čtvrtým největším investorem v České republice. V Nošovicích se vyrábějí automobily značky Hyundai, v Žatci pneumatiky Nexen a v Dobříši bagry značky BobCat, kterou vlastní korejský Doosan. Naši zemi před pandemií navštívilo přes čtyři sta tisíc korejských turistů. Máme nečekaně mnoho společného. Čechy i Korea jsou totiž malé země, sousedící s mocnostmi. Obě zažily okupaci i područí velkých sousedů. Rovněž cestu k demokracii si musely proklestit. 

Mizí nedotčený předkrm, dolila se voda. 

Korejci mají rádi českou hudbu, znají Smetanu a Dvořáka. Jejich pozornosti neunikla ani Becherovka, která se pohotově ocitá na stole.

“Je vlastně ještě česká?”, zazní nejistě z české strany. Dotaz nebyl přetlumočen. Servíruje se polévka, asi s játrovými knedlíčky.

Představitelé obou zemí se shodli na důležitosti lidských práv. Ve společném prohlášení uvedli, že je třeba dbát na jejich dodržování, a to i na úkor konzumu a materiálních potřeb, prosperita je možná pouze v právní společnosti. 

Byla projednána možnost spolupráce v oblasti kyberbezpečnosti. Korea se v tomto oboru považuje za velmoc a nabízí České republice pomoc při vybudování technického zázemí, schopného se kyberútokům postavit. Poslanci hovořili také o boji proti dezinformacím. Zmíněna byla možnost zapojení Jižní Koreje do procesu digitalizace státní správy ČR.

Na pohled luxusní  polévku vystřídal candát … jak se řekne candát???!!! “Nyní ochutnáváte dravou sladkovodní rybu, která se v Koreji nevyskytuje, jmenuje se c.a.n.d.á.t.”

Dalšími oblastmi, v nichž představitelé obou států vidí prostor pro rozvíjení vzájemných vztahů, jsou školství, výměna lidských zdrojů, výzkum a vývoj. Obě země vyjádřily zájem o těsnější spolupráci na univerzitní úrovni. 

....ne, ještě chvilku tu nechte tu rybu, vypadá skvěle, třeba ještě půjde ochutnat....

Dále byla diskutována dostavba jaderné elektrárny v Dukovanech. Tendru, který oficiálně vypíše až příští vláda, se chce Korea rozhodně účastnit. Svou kvalifikaci dokládá tím, že sama provozuje šestadvacet jaderných elektráren, vynikajících bezpečností. Úspěšně také postavila jadernou elektrárnu Baráka ve Spojených arabských emirátech. Podařilo se jí přitom dodržet jak časový harmonogram, tak stanovený rozpočet. Korea sama však do budoucna z důvodu ochrany životního prostředí uvažuje o odklonu od jaderné energie.

… neochutnaného candáta nahradil dezert -  taštičky, plněné švestkovými povidly...

Česká strana vyjádřila přání, aby byly co nejdříve obnovené přímé lety mezi Prahou a Soulem, přerušené z důvodu vypuknutí pandemie. Z téhož důvodu zavedla Jižní Korea jednostranně vízovou povinnost pro občany EU, naši senátoři ale vyjádřili naději, že až epidemická situace dovolí, bude styk mezi oběma zeměmi opět bezvízový.  V té době bude také možné uskutečnit návštěvu české parlamentní delegace v Koreji. Jejím hlavním cílem má být podpora vývozu ČR.  Bilance vzájemného obchodování je pro nás totiž záporná, export do Koreje je významně menší, než dovoz.  

….Slavnostní večeře skončila. Taštičky zmizely z talířů. Zřejmě byly výborné. Při těchto příležitostech jí tlumočník pouze očima. Jeho posláním je, aby si lidé rozuměli. V případě Koreje se to evidentně daří. 

 

K-pandemie tento týden

Denní přírůstek pozitivně testovaných na koronavirus se v tomto týdnu stabilně držel na hranici šesti set případů.. 

Zemřelo s koronavirem: 1946 lidí

Smrtnost: 1,4 %

Očkováno jednou dávkou: 4,68 milionu lidí

Očkováno dvěma dávkami: 4 % populace

Během pátku bylo naočkováno 657 192 osob. 

Do konce června hodlají úřady počet naočkovaných zvýšit na třináct milionů. Již v listopadu chce mít Korea kolektivní imunitu. Od července budou moci ti, kdo absolvovali obě dávky očkování, chodit venku bez respirátoru. 

 

Sever: Je třeba co nejrychleji dokončit sázení rýže, přijdou deště  

Oficiální severokorejský tisk v úterý vyzval k maximálnímu úsilí směřujícímu k okamžitému dokončení výsadby rýže. Příčinou jsou obavy z toho, že by výsadbu mohly narušit neočekávané srážky. Ri Čehjon ze severokorejského ministerstva zemědělství, jehož příspěvek publikoval deník Rodong Sinmun, se obává že výsadba rýže nemusí v důsledku nepříznivých klimatických podmínek probíhat podle plánu, a vyzývá odpovědné pracovníky k mobilizaci občanů. Jiný článek uvádí, že proces výsadby zpozdily silné lijáky během jarního období.  Zdůrazňována je rovněž nutnost vypracovat přesný plán výsadby dalších sazenic podle jejich charakteristiky a s ohledem na proměnlivé klima a využít všech prostředků k dokončení sadby během optimálního období. Severní Korea je známá chronickým nedostatkem potravin a zdá se, že loňské záplavy a dlouhodobé hraniční kontroly zavedené s cílem zamezit šíření koronaviru, situaci výrazně zhoršily. Jihokorejské ministerstvo národního sjednocení již dříve odhadovalo, že Sever by mohl letos trpět  nedostatkem potravin dosahujícím milionu tun obilí.

Zdroj: Jonhap

NaverCLOVER - nová umělá inteligence 

Naver, přední jihokorejský provozovatel obdoby českého Seznamu, v úterý představil svou novou velkorozměrovou platformu umělé inteligence pod názvem HyperCLOVA. Naver uvedl, že HyperCLOVA se může pochlubit špičkovou technologií umělé inteligence, je vybavena více než 204 miliardami parametrů, což je mnohem více než u jiných platforem vyvinutých dalšími korejskými technologickými firmami, a umožňuje proto zachycení obtížných nuancí dat. Společnost rovněž uvedla, že HyperCLOVA bude největším světovým čistě korejským systémem, odlišným od ostatních modelů AI založených na angličtině. Jak generální ředitel společnosti Naver CLOVA CIC zdůraznil, je důležité zaměřit se na to, aby technologie AI v jednotlivých zemích nezaostávala za jinými globálními platformami v důsledku jazykových bariér. Společnost Naver, která se vývoji AI věnuje přibližně dvacet let, již v roce  2017 představila svoji předchozí platformu AI s názvem CLOVA, která poskytuje různé služby založené na platformách AI, ke kterým patří vyhledávání, rozpoznávání řeči a zpracovávání přirozeného jazyka.

*Poznámka redakce: Název společnosti Naver Clova (vysl.: neiboklova)  nápadně připomíná výraz “neipchkchlova”, v překladu čtyřlístek. 

Zdroj: Jonhap, Naver, redakce 

 

Webtoony a válka pohlaví 

Webtoony jsou komiksy, připomínající japonské mangy, obrázky jsou však řazeny pod sebe, aby se daly scrollovat na mobilu. Vznikly v Koreji a na internetu, který je nabízí v mnoha aplikacích (webtoon.com, či přímo domácí Naver), si vydobyly své místo. Život odrážejí de facto bez hranic. To se projevuje například ve slangu, jímž hovoří postavy,  ale i v diskusích pod příspěvky, které bývají velice emotivní a ostré, odhalují však ty tváře korejské společnosti, o jejichž existenci se ví málo. Příkladem je válka pohlaví. 

Redakce: Webtoony velmi často vytvářejí ženy.Tradiční patriarchální společnost jim literární projev nedovolovala. Psát směly pouze kiseng, korejské gejši, ženy, spadající do nejnižší, zavržené části společnosti. Vzdělané příslušnice elity, či dvorní dámy své výtvory nezveřejňovaly a a před smrtí je ony samotné, nebo jejich příbuzní poctivě pálili. Ženám psaní prostě nepříslušelo.

Moderní doba toto tabu uvolnila a Korejky se nově získané svobody zhostily s mimořádnou chutí a razancí. Tomu se někteří muži brání, což není v běžném životě příliš vidět.Přes více než půlstoletí ženských spisovatelských aktivit stále existují různé machistické skupiny, například původně fotbalová komunita FM Korea. Jejich členové využívají anonymity internetového prostředí a komentáři zasypávají každé dílo, obsahující výrazy, které považují za pro muže dehonestující. Ty jsou pak nahrazeny mírnějšími. 

Zdroj: Čungang ilbo, redakce 

 

Korea a drogy

Omamné látky jsou v Koreji obrovský problém. Jejich držení je přísně  trestáno, v případě marihuany pokutou, která  může v přepočtu  dosáhnout až milionu korun, či až pětiletým odnětím svobody. Trestného činu se dopustí i Korejec, který si dá jointa v zemi, kde se marihuana kouřit smí. Její využití k léčebným účelům je naopak od roku 2018 legální. 

Drogy jsou však zřejmě zneužívány více, než se doposud soudilo. Vyplývá to z ročního rozboru odpadních vod, v nichž byl objeven metamfetamin, propofol, či extáze. Ve vzorcích z nejméně dvaceti čistíren se našly také kokain, ketamin a LSD. Roční spotřeba na tisíc osob se u metamfetaminu odhaduje na 18 miligramů, u kokainu pak na 0,38 mg. 

Zdroj: Korea times 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Zverinova | pondělí 31.5.2021 21:51 | karma článku: 6,53 | přečteno: 179x
  • Další články autora

Eva Zverinova

K-pop a marihuana

Čtenáře zaujal tento článek, publikovaný na facebookových stránkách Korejského deníku. Jde o volný překlad textu z Korea Times

20.6.2021 v 8:38 | Karma: 5,92 | Přečteno: 268x | Diskuse| Kultura

Eva Zverinova

Korejský deník, 60. vydání, 19. června 2021

Je sobota, vychází Koky, ty ́denni ́ prˇehled zpra ́v o Koreji. V dnešním vydání se mimo jiné dočtete, co hýbá korejskou společností, jak dopadl prezident Mun v Evropě, a jak Severní Korea překvapila OSN.

19.6.2021 v 11:15 | Karma: 7,53 | Přečteno: 319x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 6. června 2021

Tento týden se na Jihu Koreje zvedla vlna soucitu s poddůstojnicí, která spáchala sebevraždu, protože ji sexuálně obtěžoval nadřízený. Podala stížnost, tu ale odmítli odpovědní lidé řešit, odkládali a bagatelizovali ji.

6.6.2021 v 19:36 | Karma: 5,38 | Přečteno: 294x | Diskuse| Ostatní

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 24. dubna 2021

Výběr zpráv z korejského tisku za uplynulý týden. Ve Speciálu vyšel první díl rozhovoru s britskou skladatelkou Lindsey Miller, která dva roky žila na Severu. Mimo jiné učila Severokorejky jógu. Vypráví o lidech, ne o systému.

26.4.2021 v 11:14 | Karma: 8,39 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 17. dubna 2021

Jižní Korea má nového premiéra. Mimo jiné bude pověřen řešením otázky vypouštění vody z Fukušimy a problémy, které způsobí pozastavení dvou vakcín proti koronaviru. Bude se vyrábět Sputnik. Sever: o volbách na Jihu a Japonsku.

17.4.2021 v 11:53 | Karma: 6,16 | Přečteno: 183x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

OSN posílila postavení Palestiny, vyzývá ke schválení členství. Česko bylo proti

10. května 2024  17:38,  aktualizováno  18:17

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem...

Učiteli nepřidáme, zaplatíme školníka. Peníze pro pedagogy použijí školy jinak

10. května 2024

Premium MŠMT slibovalo přidat učitelům až na 130 procent platu. Aby se ředitelé škol vyhnuli propouštění,...

QR kód vedl k zubaři. Policie hned první den řeší desítky falešných lístků na MS

10. května 2024  17:56

S pátečním začátkem hokejového šampionátu přicházejí i první podvedení fanoušci, kteří si zakoupili...

Izrael chystá v Rafáhu menší akce, aby nedráždil USA. Hamás myslí na comeback

10. května 2024  11:57,  aktualizováno  17:53

Izrael plánuje v částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy provést několik oddělených vojenských operací...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Korejský deník od Praha ilbo česky mapuje dění v Koreji. Ve skutečnosti je to týdeník a na jeho vzniku se mimo jiné podílejí špičky oboru Miriam Löwensteinová (koreanistka) a Veronika Cattan Koubková (soudní tlumočnice korejštiny). 

Praha ilbo je specializované bilingvální periodikum, jehož hlavním posláním je informovat o dění v Koreji nezávisle, co možná nejobjektivněji a zpřístupnit laické veřejnosti výsledky vědecké práce českých koreanistů. 

Korejské Praha ilbo je deník pro korejskou komunitu, žijící v ČR, vychází od pondělí do pátku a píší jej tři Korejky. 

http://facebook.com/prahailboceskyokoreji

 

 

 

Seznam rubrik