Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Korejský deník, sobota 6. června 2021

Tento týden se na Jihu Koreje zvedla vlna soucitu s poddůstojnicí, která spáchala sebevraždu, protože ji sexuálně obtěžoval nadřízený. Podala stížnost, tu ale odmítli odpovědní lidé řešit, odkládali a bagatelizovali ji. 

K-pandemie tento týden

Pozitivně testovaných na koronavirus: mezi šesti a sedmi sty osobami denně 

Zemřelo:  1 969 osob

Smrtnost: 1,38 %

Očkováno první dávkou: 7,08 milionu osob

Očkováno oběma dávkami: 2,25 milionu osob

V nejbližších dnech dorazí vakcína firmy Johnson & Johnson Janssen pro milion lidí. 

Nad plážemi létají drony, vybavené termokamerami, a měří lidem teplotu. 

V zemi platí sociální distancování na stupni 1,5, v Soulu a Tegu dvojka. Roušky jsou povinné i venku, je zakázáno shromažďování více než pěti osob. Očkovaní lidé, žijící v domovech pro seniory, se mohou za přísných hygienických opatření setkat se svými rodinnými příslušníky. 

Zdroj: KBS, Jonhap

 

 

Očkování a digitalizace

Korea spustila unikátní rezervační systém, díky němuž se lze  přes různé mobilní platformy, jako jsou Kakao nebo Naver, objednat na očkování nevyužitou vakcínou. AstraZeneca je dodávána v balení po 10 až 12 dávkách a musí být spotřebována do šesti hodin po otevření, poté je znehodnocena. Mobilní aplikace v reálném čase zkontroluje dostupnost nespotřebovaných vakcín v okolních nemocnicích a ihned nabídne uživateli rezervaci očkování na mobilu. 

Podle Korejského úřadu pro kontrolu a prevenci nemocí bylo takto v průběhu dvou týdnů zkušebního provozu ke dni 3. června naočkováno již celkem  331 190 osob.Pozn. red.: Rozsáhlá digitalizace je v Koreji možná proto, že země nadřadila protiepidemická opatření ústavě, čímž obešla mimo jiné jinak přísnou ochranu osobních dat. 

Zdroj: Money Today 

 

Sever se vyjadřuje k vakcínám

Na 74. zasedání Světové zdravotnické organizace (WHO), které se uskutečnilo minulý týden, kritizovala Severní Korea některé země za to, že skladují nadměrné zásoby vakcíny proti koronaviru, zatímco jiné trpí jejím nedostatkem. Vyzvala Světovou zdravotnickou organizaci, aby pomohla dosáhnout spravedlivé distribuce vakcíny po celém světě.

Severní Korea měla v rámci programu COVAX získat přibližně 1,7 milionu dávek vakcíny proti koronaviru, dodávka od firmy AstraZeneca se však zpozdila, údajně z procesních důvodů. Je totiž podmíněna oředložením očkovacího plánu a dalších dokumentů. 

Zdroj: Korea Times 

 

Renonc na summitu P4G   

30 a 31. května se v Koreji za účasti nejvyšších představitelů sedmačtyřiceti států konal summit P4G (Partnerství pro zelený růst a globální cíle do roku 2030). Jde o mezinárodní iniciativu, usilující o udržitelný rozvoj a uhlíkovou neutralitu. Bylo to první velké mezinárodní setkání, které Jih pořádal po vypuknutí pandemie. Zahajovací ceremoniál se konal v Tongdemun Design Plaza, kde promluvil prezident Mun Čein. Následoval krátký videoklip. Začíná satelitním záběrem Soulu, poté celé Koreje, která se postupně zmenšuje a vzdaluje, dokud  se do hledáčku kamery nevejde celá planeta Země. Místo Soulu však tvůrci do klipu omylem vložili snímek Pchjongjangu. Chybu si vzala na paškál opozice, která nešetřila kritikou. Vláda prohlásila, že přijme důsledná opatření, aby se v budoucnu něco podobného neopakovalo. 

 

 

Uhlíková neutralita 

Jedním z pilířů politiky prezidenta Muna je tzv.New Deal (nové rozdání karet, nový počátek).Opírá se o Green New Deal, zaměřený na obnovitelné zdroje, zelenou infrastrukturu a udržitelnost v průmyslu, ale i o Digital New Deal, respektive digitalizaci. V prosinci loňského roku se Jižní Korea zavázala stát se do roku 2050 uhlíkově neutrální. Hodlá se rovněž odklonit od jaderné energetiky, přestože provozuje 26 atomových elektráren (a usiluje o dostavbu Dukovan). 

V globálním měřítku chce Jižní Korea sehrát roli prostředníka mezi rozvinutými a rozvojovými zeměmi.

Zdroj: Čungang ilbo, UNDP (United Nations Development Programme) 

 

S alkoholem se to musí umět 

Byl jednou jeden korejský král, jemuž dělalo starost, že jeho poddaní neznají míru v konzumaci rýžové pálenky. Při pitkách se prali a přibývalo raněných. Nařídil, aby muži nosili široké rukávy. Chtěli-li pak natáhnout ruce před sebe pro další sklenku a nenamočit si oděv třeba v polévce, museli si rukáv přidržet. To mocné muže  významně omezilo v pohybu. Gesto se rozšířilo i mezi nižší společenské vrstvy a zachovalo se dodnes. Nalévá-li vám Korejec a podpírá si přitom ruku, “drží rukáv”. 

Korejci pijí rádi, patří to k bontonu. Jsou při tom velmi emotivní. Nejprve obdivují a chválí, později kritizují a vztekají se. Nadávají. Pláčou. Vyznávají city. Starosta Pusanu po druhé skleničce řekne třeba premiéru Sobotkovi: “Pane premiére, vy jste tak hezký, že byste mohl hrát v Hollywoodu!” Když pitka skončí, chodí ulicemi, motají se a někdy i hlasitě klejí.  Nebo jedou taxíkem, jako náměstek ministra spravedlnosti I Jonggu 6. listopadu 2020. 

Tehdy ještě nebyl náměstkem. Taxikář se mu nelíbil. Kdyby měl v té chvíli l politik široké rukávy, bylo by pro něj těžší vytahat při jízdě řidiče za límec a zůstalo by možná jen u slovní potyčky.  Pan I však na sobě měl dobře padnoucí oblek. Scénu, v níž taxikáře za jízdy napadá slovně, a pak i fyzicky, zaznamenávala kamera mobilního telefonu a tzv. černá skříňka v taxi. To si politik uvědomil hned ráno následujícího dne a rozhodl se situaci řešit mimosoudně. Za smazání videa zaplatil řidiči deset milionů wonů (cca 10 tisíc dolarů) Tuto středu však nahrávku odvysílala televizní stanice SBS. Dnes již bývalému náměstkovi hrozí až pět let odnětí svobody.  

Zdroj: redakce, Čungang ilbo 

 

Korejci chtějí svého Macrona 

Opoziční Strana lidu se připravuje na volbu nového předsedy, která se má uskutečnit 11. června. Mezi žhavými kandidáty na vítěze je osmatřicetiletý I Čunsok. Do nejvyšších politických kruhů jej uvedla již prezidentka Pak Kunhje, dcera prezidenta Pak Čonghia, který se chopil moci v roce 1961 vojenským pučem. Ústava, přijatá za jeho vlády, platí s dodatky dodnes a stanoví minimální věkovou hranici pro výkon funkce prezidenta na čtyřicet let. I Čunsok by tedy v nadcházejících prezidentských volbách nemohl kandidovat. Objevují se četné hlasy po změně ústavy. V hlasitých debatách zaznívají i připomínky vládních Demokratů, že po úpravě tohoto článku volal prezident Mun již v roce 2018. 

Zajímavě na tyto volby reaguje Severní Korea. Síla lidu se tamním sdělovacím prostředkům nelíbí, připomínají její vazbu právě na zmíněného prezidenta Paka, korupční a elitářské praktiky. 

Zdroj: Korea Times, Urimindžokkiri  

 

 

Dívčí válka po korejsku 

Nejmladší kandidát na předsedu opoziční strany I Čunsok vydal v roce 2019 knihu Férová konkurence, v níž se mimo jiné vyjadřuje k radikálnímu feminismu. Považuje jej za stejně nebezpečný jako terorismus. Ve svých letošních prohlášeních učinil I feministky odpovědné za eskalaci genderového konfliktu ve společnosti. 

Podle korejské redakce Praha ilbo je korejský feminismus opravdu “hlučný”, což je pochopitelné, protože musí překonat velký odpor. Tamní společnost je totiž silně  patriarchální. Moderní ženy se teprve učí o problémech hovořit a muži naslouchat. “Povyk” utichne, až budou mít obě pohlaví v realitě alespoň přibližně stejné postavení. 

Zdroj: Korea Times, KBS, Wikipedia 

 

 

Smrt poddůstojnice 

V minulých dnech otřásla korejskou společností sebevražda mladé poddůstojnice, kterou v autě sexuálně obtěžoval nadřízený. Žena se pokoušela problém řešit se svými veliteli, stížnost doložila videozáznamem, bylo jí však řečeno, aby se s dotyčným agresorem pokusila domluvit. Požádala o přeložení, noví kolegové s ní však podle pozůstalých zacházeli jako s výtržnicí.(Pozn. redakce: V korejské společnosti o obtěžování slušná žena nemluví. Tento názor mezi Korejci zatím přetrvává.)Od úmyslu vzít si život ji neodradilo ani to, že se den předtím úředně provdala za svého kolegu. 

Důstojník Čang je vyšetřován pro sexuální obtěžování a ublížení na zdraví, nadřízení oběti byli propuštěni ze služby a čelí obvinění z nedbalosti a pokusu o nátlak. 

Zdroj: KBS, Jonhap 

 

 

Osvoboďte šéfa!

Prezident Mun ve středu v Modrém domě obědval se šéfy čtyř největších korejských firem. Pozval je,  aby jim poděkoval za plánované masivní investice ve Spojených státech, které  se mají uskutečnit především na poli polovodičů a baterií do elektromobilů v souladu s Bidenovou protičínskou strategií “Buy American”. Setkání se zúčastnili předseda firmy SK Group, předseda společnosti Hyundai Motor, předseda LG Group a místopředseda firmy Samsung Electronics. Při této příležitosti byl prezident požádán  o milost pro bývalého šéfa Samsungu I Čejonga,  který si nyní odpykává dvouletý trest odnětí svobody za korupci. Jeho propuštění je nezbytné pro udržení dominance Koreje v polovodičovém průmyslu, kde je nyní třeba činit zásadní strategická rozhodnutí. Prezident jejich žádost pozorně vyslechl a odpověděl, že chápe obtížnost situace. 

Zdroj: Čungang ilbo

 

 

Sever se vyjadřuje k vakcínám

Na 74. zasedání Světové zdravotnické organizace (WHO), které se uskutečnilo minulý týden, kritizovala Severní Korea některé země za to, že skladují nadměrné zásoby vakcíny proti koronaviru, zatímco jiné trpí jejím nedostatkem. Vyzvala Světovou zdravotnickou organizaci, aby pomohla dosáhnout spravedlivé distribuce vakcíny po celém světě.

Severní Korea měla v rámci programu COVAX získat přibližně 1,7 milionu dávek vakcíny proti koronaviru, dodávka od firmy AstraZeneca se však zpozdila, údajně z procesních důvodů. Je totiž podmíněna oředložením očkovacího plánu a dalších dokumentů. 

Zdroj: Korea Times 

 

Bude obnoveno cestování na Sever?

Ministr pro národní sjednocení I Injong během úterního setkání s prezidentkou Hyundai Group Hjon Čongun připomněl své předsevzetí obnovit dlouhodobě pozastavený projekt zájezdů do severokorejských Diamantových hor, pořádaných právě firmou Hyundai. Projekt byl ukončen v roce 2008 poté, co Severokorejci zastřelili jednu z jihokorejských turistek. Ministerstvo se návrhem začne intenzivně zabývat, jakmile to dovolí epidemická situace. 

I vyjádřil rovněž naději, že by obě Koreje mohly umožnit rodinám, rozděleným  korejskou válkou v letech 1950-53, navštívit i jiné regiony, například východní pobřežní město Wonsan.

Podle Hjon by bylo vhodné také obnovit provoz průmyslové zóny v Kesongu. 

Zdroj: The Korea Times 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Eva Zverinova | neděle 6.6.2021 19:36 | karma článku: 5,38 | přečteno: 294x
  • Další články autora

Eva Zverinova

K-pop a marihuana

Čtenáře zaujal tento článek, publikovaný na facebookových stránkách Korejského deníku. Jde o volný překlad textu z Korea Times

20.6.2021 v 8:38 | Karma: 5,92 | Přečteno: 269x | Diskuse| Kultura

Eva Zverinova

Korejský deník, 60. vydání, 19. června 2021

Je sobota, vychází Koky, ty ́denni ́ prˇehled zpra ́v o Koreji. V dnešním vydání se mimo jiné dočtete, co hýbá korejskou společností, jak dopadl prezident Mun v Evropě, a jak Severní Korea překvapila OSN.

19.6.2021 v 11:15 | Karma: 7,53 | Přečteno: 319x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 29.5.2021

V minulém týdnu navštívila ČR delegace poslanců korejského Národního shromáždění, vedená jejím předsedou Pak Pjongsokem. Na Jihu se masivně očkuje, Sever urychleně sází rýži, bude pršet.

31.5.2021 v 21:51 | Karma: 6,53 | Přečteno: 179x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 24. dubna 2021

Výběr zpráv z korejského tisku za uplynulý týden. Ve Speciálu vyšel první díl rozhovoru s britskou skladatelkou Lindsey Miller, která dva roky žila na Severu. Mimo jiné učila Severokorejky jógu. Vypráví o lidech, ne o systému.

26.4.2021 v 11:14 | Karma: 8,39 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 17. dubna 2021

Jižní Korea má nového premiéra. Mimo jiné bude pověřen řešením otázky vypouštění vody z Fukušimy a problémy, které způsobí pozastavení dvou vakcín proti koronaviru. Bude se vyrábět Sputnik. Sever: o volbách na Jihu a Japonsku.

17.4.2021 v 11:53 | Karma: 6,16 | Přečteno: 183x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Milion Čechů pije denně alkohol, adiktologové žádají více peněz od státu

11. května 2024

Premium Navýšit od vlády rozpočet o dalších 300–400 milionů korun ročně chce Asociace poskytovatelů...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15,  aktualizováno  18:50

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Korejský deník od Praha ilbo česky mapuje dění v Koreji. Ve skutečnosti je to týdeník a na jeho vzniku se mimo jiné podílejí špičky oboru Miriam Löwensteinová (koreanistka) a Veronika Cattan Koubková (soudní tlumočnice korejštiny). 

Praha ilbo je specializované bilingvální periodikum, jehož hlavním posláním je informovat o dění v Koreji nezávisle, co možná nejobjektivněji a zpřístupnit laické veřejnosti výsledky vědecké práce českých koreanistů. 

Korejské Praha ilbo je deník pro korejskou komunitu, žijící v ČR, vychází od pondělí do pátku a píší jej tři Korejky. 

http://facebook.com/prahailboceskyokoreji

 

 

 

Seznam rubrik