Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Korejský deník, 60. vydání, 19. června 2021

Je sobota, vychází Koky, ty´denni´ prˇehled zpra´v o Koreji. V dnešním vydání se mimo jiné dočtete, co hýbá korejskou společností, jak dopadl prezident Mun v Evropě, a jak Severní Korea překvapila OSN.

V centru zájmu domácího tisku

  • Prezident Mun se vrátil z cesty po Evropě.
  • Pokračuje vyšetřování sebevraždy mladé poddůstojnice korejské armády, která je spojována s údajným sexuálním obtěžováním. Dalším třem důstojníkům bylo sděleno podezření z liknavosti, na stížnosti zesnulé prý nereagovali a bagatelizovali je. 
  • Zřícení domu v Tedžonu bylo podle nejnovějších zjištění způsobeno fatálním zanedbáním bezpečnostních předpisů. Sutiny zasypaly autobus s cestujícími, sedm z nich nepřežilo. Šéf vládních Demokratů prohlásil, že k nehodě nemuselo dojít, kdyby se řidič autobusu řídil svými  instinkty a při projíždění kolem stavby zrychlil.  Tím ovšem rozzlobil zbytky příznivců vlastní strany. Majitel firmy, která dům demolovala, uprchl.   Zdroj: Jonhap, KBS, Korea Times

 

Coopang v plamenech

Ve čtvrtek vzplál sklad Coopangu, druhého největšího internetového obchodu v Koreji. Ještě během pátku se oheň nedařilo uhasit. Jeden ze zasahujících hasičů se pohřešuje, nevrátil se z obhlídky sklepních prostor, kde hledal případné zavalené. 

Šéf firmy Kim Pom  týž den rezignoval na funkci předsedy představenstva a ředitele společnosti. Firma v březnu vstoupila na newyorskou burzu, její akcie se nejprve prodávaly po 63,5 USD za kus, jejich cena však postupně padala na dnešních 35 USD za kus.

Zdroj: Čungang Ilbo, KBS 

 

Stávka doručovatelů končí

Týden trvající protesty doručovatelů skončily v pátek všeobecným smírem. Nejprve se ve středu dohodl Odborový svaz doručovatelů se zástupci vedení přepravních firem, že od prvního ledna příštího roku přestanou doručovatelé třídit balíky. Tuto činnost dosud vykonávali nad rámec svých povinností bez nároku na mzdu a jejich pracovní týden běžně přesahoval šedesát odpracovaných hodin. Takto formulovanou dohodu však bojktovali pracovníci Korejské pošty, kteří požadovali, aby i oni přestali být přetěžováni a zároveň mohli nárokovat odškodnění v případě pracovních úrazů, za něž jejich zaměstnavatel doposud činil odpovědné je samé. 

Dosažení konsensu předcházela týdenní stávka doručovatelů, jejich pochod městem a celonoční demonstrace v ulicích Soulu, která proběhla vsedě. Stávkující byli odhodláni zahájit i protestní hladovku. V Koreji loni zemřelo na přepracování šestnáct doručovatelů. 

Zdroj: Jonhap, KBS

 

Mun v Evropě 

Prezident Mun se v pátek ráno vrátil domů z  týdenní cesty po Evropě. Ve Velké Británii se jako host zúčastnil summitu G-7. Na místě se krátce setkal také s japonským premiérem Sugou. Korejská diplomacie doufala, že by mohlo dojít k průlomu ve zmrazených vztazích, ale nestalo se. 

Po zasedání G-7  navštívil prezident Mun Rakousko. Byla to první návštěva hlavy korejského státu od roku 1892, kdy země navázaly bilaterální vztahy. Poté se přesunul do Španělska, s nímž Korea uzavřela strategické partnerství. Španělsko by se rádo stalo zemí, kde LG postaví svou továrnu na baterie do elektromobilů. Investor uvažuje ovšem také o Velké Británii. 

Zdroj: KBS, Korea Herald, Korea Times, Čungang ilbo

 

BTS jako po Másle 

Letní singl skupiny BTS s názvem Butter se opět umístil na prvním místě žebříčku Billboard Hot 100 a prodloužil tak svou vítěznou sérii na tři  týdny.  Výsledek překonal dosavadní rekord septetu, který zaznamenal se svou písní Dynamite, ta se na první příčce udržela dva týdny. Singl Butter, vydaný 21. května, se  stal megahitem. Již den na to se umístil na předních příčkách více jak stovky hitparád po celém světě. Na YouTube a Spotify pak singl BTS překonal své předchozí rekordy s písní Dynamite. Butter měl v první den po svém zveřejnění celkem 20,9 milionů streamů , což je nejvíce za jediný den v historii Spotify. Singl také získal 108,2 milionů zhlédnutí na kanálu YouTube během prvních 24 hodin od svého vydání a překonal tak píseň Dynamite s 101,1 milionů zhlédnutí.

Zdroj: Jonhap

 

Severní Korea pomáhá Myanmaru 

KLDR  se zapojila do projektu OSN, jehož cílem je poskytnout pomoc Myanmaru, do roku 1989 známému jako Barma. Pchjongjang přispěl spřátelené zemi částkou tři sta tisíc dolarů. 

OSN se snaží Myanmar podpořit v boji s koronavirem a nedostatkem potravin. Země čelí problémům také v důsledku únorového vojenského převratu. Severní Korea se projektů tohoto typu obvykle neúčastní,  činí tak poprvé od roku 2005. 

Jižní Korea přispěla Myanmaru šesti sty tisíci dolarů. 

Zdroj: The Korea Times 

 

Čůrej sem a čůrej tam

Přístav Inčchon leží na západním pobřeží Koreje poblíž Soulu. Je známý především svým letištěm, jedním ze čtyř největších na světě. 

Pro  dva miliony šest set tisíc svých obyvatel zřídilo město centrální park. Jmenuje se Songdo. V roce 2011 sem instalovali fontánu s čůrajícími chlapečky. Deset let nikomu nevadila, nyní se však zvedají hlasy, pro něž je explicitní nahota soch nepřijatelná. Pohoršení občané podali dvě stížnosti a požadují, aby bylo dílo odstraněno.  Požadavek zdůvodňují mimo jiné tím, že se změnila doba, nebo tím, že mládež, chodící do parku na schůzky, nemusí vidět právě  realisticky vyvedená pohlaví.

Zdroj: Korea Times

 

Autonomně řízené lodě

Jižní Korea  má první loď s autonomním řízením. Sama se odrazí od břehu, sama přistane, sama se řídí. Prozatím je to malé plavidlo pro dvanáct cestujících. Součástí jeho výbavy jsou navigační zařízení, či senzory, detekující hloubku vody a přítomnost spodních proudů. Autopilot dokáže vyhodnotit trasu i z hlediska povětrnostních vlivů a automaticky jim přizpůsobit trasu. 

Již ve druhé polovině roku však má být na moře spuštěno první zaoceánské nákladní plavidlo s autonomním řízením. Výrobci si od využití umělé inteligence v námořní přepravě slibují větší bezpečnost, úsporu pohonných hmot i lidských zdrojů, provoz lodi bude vyžadovat přítomnost minimální posádky. Podle odhadů dosáhne poptávka  po autonomně řízených lodích v roce 2028 až 240 miliard dolarů. 

Zdroj: KBS 

 

MOU

ČVUT a korejský KETI (Korejský institut technologie a elektroniky)  v pátek podepsaly v Praze Memorandum o porozumění. Jeho cílem je sdílení poznatků, zkušeností a lidských zdrojů na poli umělé inteligence, autonomního řízení, optimalizace energií, inteligentní kontroly systémů a posílení spolupráce v oblasti vývoje a výzkumu. Obě instituce chtějí napomáhat svým zemím pružně reagovat na globální požadavky průmyslové digitalizace a uhlíkové neutrality. Za Českou republiku memorandum podepsal proděkan pro doktorské studium a výzkum Zbyněk Škvor, za KETI svůj podpis připojil ředitel Kim Jongsam.

Zdroj: Praha ilbo česky o Koreji 

 

Minutovník

Oficiální návštěvy bývají početné. Aby každý věděl, kdy má kde být, jakým pojede vozem a s kým kde bude sedět, dostává tištěného  průvodce, neboli minutovník. Méně významná setkání jej mají v elektronické podobě, pro důležitá jednání v zahraničí se vydává brožurka. 

V minutovníku nechybí jmenný seznam členů delegace a jejich funkce. Jméno je vždy uvozeno oslovenímpan/paní, napříkladpanAndrej Babiš, předseda vlády. V případě výjezdů do zahraničí se dokument překládá do angličtiny. Před několika lety zůstalo ve jmenném seznamu, který obdrželi korejští hostitelé, české oslovení pan/paní. Na jedné z oficiálních večeří pak přivítal ministr dopravy Korejské republiky svůj český protějšek plynnou angličtinou a představil jej jakoMinister of Transport of the Czech Republic Mr. Pan Dan Ťok. 

-emz-

 

Pingsu v Praze

Pingsu je ledový dezert. Je jako Korea. Člověku buď nechutná, nebo si ho zamiluje napořád. 

Není to zmrzlina. Je to led. Na první pohled by se mohlo zdát, že jej rozdrtili, ale to je omyl. Led do pingsu se škrábe. Tím získá svoji sněhovou konzistenci. 

Nejstarší a nejznámější je patpingsu, neboli pingsu s pastou z červených fazolí. Části lidí vůbec nechutná. Je sice možná zdravé, má však poněkud mdlou chuť. Snad proto vzniklo nepřeberné množství inovací této letní pochoutky. Připravují ji se zmrzlinou, ovocným sorbetem, šlehačkou, nebo do ledové peřinky jednoduše kápnou sladký sirup. 

V Praze si na pingsu můžete zajít do kavárny ve Školské ulici. 

 

 

 

Autor: Eva Zverinova | sobota 19.6.2021 11:15 | karma článku: 7,53 | přečteno: 318x
  • Další články autora

Eva Zverinova

K-pop a marihuana

Čtenáře zaujal tento článek, publikovaný na facebookových stránkách Korejského deníku. Jde o volný překlad textu z Korea Times

20.6.2021 v 8:38 | Karma: 5,92 | Přečteno: 265x | Diskuse| Kultura

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 6. června 2021

Tento týden se na Jihu Koreje zvedla vlna soucitu s poddůstojnicí, která spáchala sebevraždu, protože ji sexuálně obtěžoval nadřízený. Podala stížnost, tu ale odmítli odpovědní lidé řešit, odkládali a bagatelizovali ji.

6.6.2021 v 19:36 | Karma: 5,38 | Přečteno: 294x | Diskuse| Ostatní

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 29.5.2021

V minulém týdnu navštívila ČR delegace poslanců korejského Národního shromáždění, vedená jejím předsedou Pak Pjongsokem. Na Jihu se masivně očkuje, Sever urychleně sází rýži, bude pršet.

31.5.2021 v 21:51 | Karma: 6,53 | Přečteno: 179x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 24. dubna 2021

Výběr zpráv z korejského tisku za uplynulý týden. Ve Speciálu vyšel první díl rozhovoru s britskou skladatelkou Lindsey Miller, která dva roky žila na Severu. Mimo jiné učila Severokorejky jógu. Vypráví o lidech, ne o systému.

26.4.2021 v 11:14 | Karma: 8,39 | Přečteno: 249x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, sobota 17. dubna 2021

Jižní Korea má nového premiéra. Mimo jiné bude pověřen řešením otázky vypouštění vody z Fukušimy a problémy, které způsobí pozastavení dvou vakcín proti koronaviru. Bude se vyrábět Sputnik. Sever: o volbách na Jihu a Japonsku.

17.4.2021 v 11:53 | Karma: 6,16 | Přečteno: 181x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, výběr zpráv z korejského poloostrova, 51. vydání

Ve středu proběhly volby starostů Soulu a Pusanu, v nichž opozice zdecimovala vládní Demokraty. Počet pozitivně testovaných na Covid-19 mírně stoupá.

10.4.2021 v 9:30 | Karma: 0 | Přečteno: 81x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, 50. vydání, výběr zpráv z uplynulého týdne

Generál McArthur prý jednou řekl, ze kdyby Korejci věděli jen procento toho, co prezident I Sungman (1948-1960) udělal, roztrhali by ho na kusy. Dnešní Speciál věnujeme desítky let utajovanému masakru na Čedžu.

3.4.2021 v 9:54 | Karma: 9,84 | Přečteno: 307x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, 49. vydání, 27. březen 2021

Hezké dopoledne, Jižní Koreu navštívil ruský ministr zahraničí Lavrov, tamní parlament schválil pomoc drobným podnikatelům a BTS líčili svou cestu ke slávě. Sever vypálil rakety a začal stavět byty. Covid19: Sever 0, Jih 400+.

27.3.2021 v 9:30 | Karma: 7,09 | Přečteno: 150x | Diskuse| Média

Eva Zverinova

Korejský deník, 48. vydání, 20. března 2021

Hezký večer, je sobota, vyšel Korejský deník. Jih návštívili americký ministr zahraničí A. Blinken a ministr obrany Lloyd Austin. V tisku se objevují náznaky možného nesouladu a smířlivější postoj vůči Severu. Virus mírně nad 400.

20.3.2021 v 21:02 | Karma: 7,07 | Přečteno: 159x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, 47. vydání, 13. března 2021

Hezké sobotní ráno. Jihokorejci tento týden masivně očkují proti koronaviru. Popíjejí k tomu ve zvýšené míře víno z dovozu. Šéf Woowa brothers velkoryse odmění své zaměstnance. Sever hlásí veřejnou sebekritiku vládních úředníků.

13.3.2021 v 9:41 | Karma: 6,04 | Přečteno: 170x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, 46. vydání, 6. března 2021

Hezké sobotní dopoledne, přinášíme pravidelný výběr událostí posledního týdne. Korea masivně očkuje proti koronaviru, děti začaly chodit do školy, lidem se mírně ulevilo, a tak média mohla svou pozornost upřít jiným směrem...

6.3.2021 v 9:36 | Karma: 5,68 | Přečteno: 167x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, 45. vydání, 27. února 2021

Hezké sobotní dopoledne, přinášíme pravidelný výběr zpráv z Korejského poloostrova. Jih v pátek začal očkovat proti koronaviru. Jak se teď žije na Severu vypráví velvyslanec Ruska. Česká ambasáda v Pchjongjangu je stále otevřena.

27.2.2021 v 9:30 | Karma: 10,89 | Přečteno: 286x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, 44. vydání, 20. února 2021

Hezké sobotní dopoledne, přinášíme týdenní souhrn zpráv z Koreje. Dočtete se, jak na Jihu pokračuje boj s pandemií, či kolik nových bytů se má letos postavit v Pchjongjangu. Speciál věnujeme tématu válečného sexuálního otroctví.

20.2.2021 v 9:30 | Karma: 8,58 | Přečteno: 304x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, 43. vydání, 13. února 2021

Hezké sobotní ráno, Korea slaví Nový rok podle lunárního kalendáře. Na Jihu platí zákaz shromažďování více než pěti osob. Vrcholí přípravy očkování. Vůdce Severní Koreje Kim Čongun odvolal sedmadvacet členů svého kabinetu.

13.2.2021 v 9:30 | Karma: 9,53 | Přečteno: 272x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Koky, 42. vydání, 6. 2. 2021

Hezké sobotní dopoledne, vychází Koky. Dnes se dočtete mimo jiné i o ipčchun, svátku probuzení jara. Znáte-li někoho z Koreje, popřejte mu zdraví, štěstí a prosperitu. Uděláte jim radost.

6.2.2021 v 10:00 | Karma: 5,49 | Přečteno: 104x | Diskuse| Cestování

Eva Zverinova

Koky, 41. vydání, 30. ledna 2021

Je sobota dopoledne a vychází Korejský deník. Přinášíme výběr zpráv ze Země jitřní svěžesti. Dnes: vakcíny proti koronaviru od AstraZeneca, kriminalita na internetu a sexuální harašení v parlamentu...

30.1.2021 v 9:25 | Karma: 9,18 | Přečteno: 272x | Diskuse| Cestování

Eva Zverinova

Koky, 40. vydání, 23. 1. 2021

Jak bude Korea očkovat proti koronaviru, a co říká vláda podnikatelům, které zasáhla vládní opatření? Kde začal konec prezidentky Pak, a kdo je podle vůdce "vzteklý pes"? To vše a představení nového románu v našem týdeníku.

23.1.2021 v 10:34 | Karma: 4,95 | Přečteno: 132x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, 39. vydání, 16. ledna 2021

Pěkné sobotní dopoledne, vyšel Koky. Kromě výběru událostí tohoto týdne v něm naleznete další díl speciálu Petry Svákové o korejském starověku. Tentokrát se dočtete, jak se v době Korjo dědilo.

17.1.2021 v 19:58 | Karma: 9,76 | Přečteno: 245x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, 38. vydání, 9. 1. 2020

Je sobota a vyšel Korejský deník. Logo, které má na webu, si hraje na korejské písmo: KO - REJS (napsáno do čtverce) - KÝ. Lidé ale vidí KO, a pak až KY. To REJS jim hned nedojde a čtou KOKY. Tak tedy nová várka KOKY zde:

9.1.2021 v 20:02 | Karma: 9,39 | Přečteno: 239x | Diskuse| Společnost

Eva Zverinova

Korejský deník, 37. vydání, 2. leden 2021

Je sobota dopoledne a Koky vám přináší pravidelný přehled zpráv z Koreje. Koronavirus: z tisícovky pozitivních případů za den na devět set. Zákaz shromažďování více než pěti osob prodloužen do 17. ledna.

2.1.2021 v 10:37 | Karma: 9,17 | Přečteno: 276x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 30
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 314x
Korejský deník od Praha ilbo česky mapuje dění v Koreji. Ve skutečnosti je to týdeník a na jeho vzniku se mimo jiné podílejí špičky oboru Miriam Löwensteinová (koreanistka) a Veronika Cattan Koubková (soudní tlumočnice korejštiny). 

Praha ilbo je specializované bilingvální periodikum, jehož hlavním posláním je informovat o dění v Koreji nezávisle, co možná nejobjektivněji a zpřístupnit laické veřejnosti výsledky vědecké práce českých koreanistů. 

Korejské Praha ilbo je deník pro korejskou komunitu, žijící v ČR, vychází od pondělí do pátku a píší jej tři Korejky. 

http://facebook.com/prahailboceskyokoreji

 

 

 

Seznam rubrik